Мова освітнього процесу

Мовою освітнього процесу в КЗ «Херсонський базовий медичний фаховий коледж» Херсонської обласної ради є державна (українська) мова.

 

Засади мовної політики в нашому закладі освіти визначаються Конституцією України, законами України «Про освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Якщо ваше право на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене, потрібно, насамперед, спробувати владнати ситуацію на місці та попросити працівника спілкуватися з вами державною мовою або звернутись до керівництва закладу.

У разі відмови або незабезпечення надання інформації (послуг) державною мовою, ви можете подати скаргу до Уповноваженого із захисту державної мови (https://mova-ombudsman.gov.ua) на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript або заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого.

 

Конституція України

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.

Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

 

Закон України «Про освіту»

Стаття 7. Мова освіти

  1. 1.Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Держава гарантує кожному громадянину України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах освіти.

  1. 2.Заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови, зокрема заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти – в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність у вибраній галузі з використанням державної мов.

 

Закон України «Про фахову передвищу освіту»

Стаття 46. Мова освітнього процесу

  1. 1.Мовою освітнього процесу в закладах фахової передвищої освіти є державна мова. Засади мовної політики в закладах фахової передвищої освіти визначаються Законом України «Про освіту».
  2. 2.Держава гарантує кожному громадянину України право на здобуття фахової передвищої освіти державною мовою в державних і комунальних закладах фахової передвищої освіти.
  3. 3.Заклади фахової передвищої освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність в обраній галузі з використанням державної мови.
  4. 4.Атестація здобувачів фахової передвищої освіти проводиться державною мовою.

 

Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»

 

Стаття 21. Державна мова у сфері освіти
1.Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.
Держава гарантує кожному громадянину України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах освіти.
2.Заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови, зокрема заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність у вибраній галузі з використанням державної мови.
Особам, які належать до корінних народів, національних меншин України, іноземцям та особам без громадянства створюються належні умови для вивчення державної мови.
3.Мовою зовнішнього незалежного оцінювання за результатами здобуття повної середньої освіти та вступних випробувань є державна мова, крім зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов.
4.Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської мови, в державних і комунальних закладах освіти.
5.Викладання іноземної мови в закладах освіти і на курсах з вивчення іноземних мов здійснюється відповідною іноземною або державною мовою.

 

Новини коледжу

Читати усі новини

Оголошення

усі оголошеня